Cerere De Demisie Model
CLICK HERE ===> https://ssurll.com/2t7hZK
În acest caz, este vorba despre încetarea contractului individual de muncă de comun acord. Acesta presupune că, la momentul respectiv, obligațiile reciproce dintre angajat și angajator sunt complet satisfăcute. Poți descărca un model AICI.
Asta înseamnă că, dacă șeful tău nu e mulțumit de modul în care îți faci treaba, poate să încheie contractul oricând în perioada de probă, fără să fie obligat să-și motiveze decizia. Poți descărca un model AICI.
Un salariat care dorește să plece prin demisie la finalul perioadei legale a concediului pentru creșterea copilului o poate face solicitând încetarea contractului individual de muncă printr-o notificare oferită angajatorului. Pentru că demisia survine după o perioadă de concediu legal, angajatul nu este obligat să execute perioada de preaviz. Acest lucru este prevăzut de OUG 111/2010, modificată de Legea 66/2016.
Demisia este, prin excelență, un act unilateral. Decizia de a formula cererea de demisie este exclusiv dreptul angajatului. Angajatorul nu poate cere unui angajat să demisioneze, după cum nu-i poate refuza acestuia hotărârea de a părăsi, prin demisie, respectivul loc de muncă. Angajatorul poate, însă, în cazul în care consideră necesar, să negocieze cu angajatul demisionar pentru a-l determina să revină asupra deciziei sale.
Atunci cand consideri ca vrei sa renunti la locul tau de munca, ar trebui sa stii ca primul pas este acela de a notifica angajatorul cu privire la intentiile tale. Cererea de demisie reprezinta un document oficial, prin care angajatul denunta contractul de munca si notifica prin drept legal angajatorul in acest sens.
Cererea de demisie este importanta, deoarece este calea legala de incheiere a perioadei de munca la un anumit job. Afla in continuarea acestui material informatiile necesare despre intocmirea scrisorii de intentie si vezi modelele pe care le-am pregatit pentru tine.
De asemenea, este importanta si formularea cu privire la intentia de a demisiona. Angajatul are dreptul legal de a renunta la prestarea serviciilor convenite in contract, iar cererea de demisie nu reprezinta o notificare prin care se cere acordul angajatorului, ci este o instiintare. In concordanta cu formularea legii, angajatul deschide prin cererea de demisie o poarta spre comunicare si spre o discutie legata de detaliile prin care contractul inceteaza (preaviz, calcularea zilelor de concediu, eventuale plati salariale cuvenite).
Cererile de demisie sunt formulate intotdeauna avand la baza litera legii si prevederile contractuale. Este recomandat ca inainte de a redacta o scrisoare de demisie sa citesti foarte bine Codul Muncii si contractul semnat cu compania in atentia careia vei prezenta cererea.
Cererea de demisie cu preaviz este valabila atunci cand in contractul de munca este specificat in mod explicit perioada aferenta preavizului. In situatia in care acesta este prevazut in contract, angajatul are obligatia legala si morala de a-l respecta.
Cererea de demisie fara preaviz este folosita in situatia in care nu exista mentiuni punctuale despre acesta in contractul de munca sau in situatia in care angajatul are nevoie sa plece mai devreme decat zilele aferente preavizului.
Drepturile unui angajat care depune cererea de demisie nu se schimba pana la momentul incetarii contractului. Mai mult decat atat, el se va bucura de toate beneficiile din companie, la fal ca si pe perioada premergatoare depunerii cererii, pana la inregistrarea ei la departamentul de HR. Astfel, angajatul se bucura de:
Specialistii in resurse umane spun adesea ca demisia este o libertate de exprimare a angajatului si ca acesta are dreptul de a o utiliza. In acelasi timp, ei atrag atentia si asupra faptului ca procesul de demisie implica mai mult decat o simpla cerere pe hartie. Iata care sunt cele mai frecvente sfaturi, venite de la specialisti HR:
Nu exista neaparat un moment oportun pentru prezentarea demisiei deoarece aceasta in mod inevitabil aduce usoare neajunsuri pentru una dintre parti. Compania ramane descoperita la nivelul postului angajatului, iar angajatul se afla sub presiunea preavizului.
Este recomandata prezentarea demisiei luand in calcul si perioada de preaviz, ce trebuie realizata. Astfel, se prezinta demisia cu numarul de zile necesar inainte, pentru ca acest lucru sa nu afecteze evenimentele viitoare precum gasirea unui loc nou de munca.
Plecarea din firma a unui angajat poate fi un bun moment de a iesi in evidenta intr-un mod pozitiv. Exista mai multe formulari pe care le poti adresa alaturi de cererea de demisie, insa este recomandat sa fii clar si concis atunci cand o prezinti managerului sau angajatorului.
In ceea ce priveste colegii, nu este necesar sa faci anuntul intr-un cadru prea formal. Colegii nu au putere decizionala, asa ca discutiile cu privire la decizie nu implica aceleasi criterii precum in cazul angajatorului. Iti poti anunta colegii intr-o pauza de masa, sau chiar la final de program, doar dupa depunerea cererii de demisie la departamentul de resurse umane.
Cererea de demisie ar trebui sa fie completata de mana, cu toate caracteristicile de identificare ale angajatului si angajatorului. In aceasta trebuie sa fie mentionate specificatiile si particularitatile relationate de contractul de munca si solicitarea intreruperii efectelor acestuia incepand cu data stabilita.
O cerere de incetarea contract de munca respecta in mare parte aspectele definite la model demisie cu preaviz, cu specificatia ca nu sunt necesare mentiuni de timp cu privire la perioada de preaviz. Astfel, un mod simplu de a scrie este doar prin mentionarea datei la care inceteaza contractul de munca.
Demisia reprezinta o notificare din partea angajatului catre angajator referitoare la incetarea contractului de munca. Deoarece nu trebuie aprobata, in procesul inaintarii acesteia nu vei avea nevoie de o cerere de demisie.
In ce priveste notificarea scrisa privind demisia, aceasta este obligatorie, asa cum si angajatorul are obligatia de a notifica in scris salariatul in cazul desfacerii contractului de munca prin concediere. Asadar, salariatul are obligatia de a redacta si inainta demisia direct angajatorului. Obligatorii sunt si acceptarea demisiei de catre angajator si inregistrarea acesteia; in caz contrar, salariatul poate face dovada acesteia prin orice mijloace.
In situatia in care partile convin, incetarea contractului intr-o data anterioara termenului de preaviz, acesta va inceta prin demisie cu renuntarea partiala la termenul de preaviz conform art. 81 alin. 7 din Codul Muncii. In situatia in care salariatul doreste sa revoce demisia si sa continue contractul de munca, poate face acest lucru doar cu acordul angajatorului.
In cazul in care demisia a fost semnata de catre salariat la cererea angajatorului, indiferent de forma de constrangere, salariatul poate sesiza instanta judecatoreasca si solicita anularea demisiei ca act juridic unilateral.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia si de a respecta termenele contractului individual de munca incheiat cu salariatul poate atrage sanctionarea cu o amenda de 1.500 pana la 3.000 de lei. Mai mult, neinregistrarea demisiei in REVISAL atrage amenzi in valoare de pana la 8.000 lei.
Chiar daca un angajat este in preaviz, contractul sau de munca isi produce in continuare efectele, asa cum reiese din art. 81 din Codul muncii. Asadar, angajatul are inclusiv dreptul la concediu, daca cererea sa de concediu este aprobata de angajator.
Indiferent de motivul pentru care vrei sa renunti la locul de munca si care este relatia ta cu angajatorul in momentul demisiei, este important sa iti indeplinesti obligatiile contractuale in perioada de preaviz si sa te prezinti la program.
Pentru ca demisia nu trebuie justificata, ideal ar fi sa nu precizezi in notificarea de demisie care sunt motivele care au determinat aceasta decizie. Le poti discuta direct cu angajatorul, insa fii diplomat si multumeste-i inainte de a parasi biroul in ultima zi de preaviz.
Modelul de demisie cu preaviz contine instiintarea catre angajator privind incetarea contractului de munca dupa termenul de preaviz stipulat in acesta. Demisia trebuie sa contina numarul de zile lucratoare ale preavizului. Solicitarea angajatului poate fi consemnata si intr-un act denumit formular de demisie, care contine datele de identificare ale salariatului, functia ocupata in companie, durata preavizului si data la care inceteaza contractul.
Modelul de demisie fara preaviz, utilizat doar in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile contractuale, cuprinde datele de identificare ale angajatului, functia ocupata, data la care demisia isi produce efectele, dar si motivul pentru care preavizul nu va fi respectat.
Specialistii in resurse umane de la colorful.hr au intocmit mai jos doua modele de cereri de demisie, cu si fara preaviz, pe care te invitam sa le descarci si sa le personalizezi in functie de nevoile tale.
Cererea de demisie fara preaviz contine instiintarea angajatorului referitoare la aceasta decizie a salariatului, decizie care trebuie argumentata astfel incat sa reiasa motivul pentru care angajatul nu respecta perioada de preaviz.
Notificarea de demisie cu preaviz (incetare cu preaviz) contine solicitarea angajatului de a i se aproba respectiva cerere, precizandu-se totodata data la care aceasta intra in vigoare, precum si numarul de zile lucratoare din perioada de preaviz.
De asemenea, decizia angajatului de a parasi compania si a inceta perioada de lucru se poate comunica si prin completarea unui act ce consta intr-un formular de demisie. Acesta trebuie sa contina datele de identificare ale angajatului, functia, data la care demisia isi produce efectele, precum si durata preavizului.
Exista tendinta ca acest acord, reglementat legal in Codul muncii la articolul 55, alineatul b, sa se confunde cu o forma de demisie, de aceea subliniem faptul ca incetarea unor contracte de munca prin acordul partilor este diferita de demisia propriu-zisa. 2b1af7f3a8